"ALTIJD DICHTBIJ"

 

Geboorte en Dood, beiden intrigeren mij.

 

Een aantal maanden geleden komt M. binnenlopen, lang niet gezien, ik zet koffie.

Ze komt mét een reden.

Als we goed en wel aan de keukentafel zitten hoor ik dat haar vader onlangs is overleden, na een intensief ziekbed. Mooie kerkdienst achter de rug en vader inmiddels gecremeerd.

 

Ze heeft een vraag aan me… (ik denk ze wil een portret van haar vader laten schilderen)     Dionne, zou jij de as van mijn vader in een schilderij willen verwerken?

Geen portret maar een symbolisch werk.

 

Zo! Dát is bijzonder!

Natuurlijk wil ik dat doen. Jeetje wat een eer en een uitdaging.

We kletsen nog een tijd door en ik kom al veel te weten over deze man, krijg zijn sfeer al aardig te pakken. Op het bidprentje (heet dat nog zo?) zie ik een aardige, levenslustige, eenvoudige man, pet op, pret in de ogen, een warm mens.

 

Inmiddels is ze nog 2x geweest, samen bespreken we de mogelijkheden, wat wél en wat niet, maken schetsen, M.  zoekt een mooie tekst en wil 3 schilderijen in één werk proppen ;). Even laten bezinken en opnieuw bespreken.

Ondertussen heb ik M. een mooi doosje meegegeven, waarin ze “vader” en al onze ideeën omtrent het werk bewaard. Ook afgesproken dat ik met een beetje as moet oefenen om te kijken wat het “doet” ? Ik heb geen idee, ik had überhaupt nog nooit as van een overleden mens gezien. Het is zeer fijn met grove stukjes erin. Misschien ga ik het nog een beetje zeven, zodat de grove stukjes mooi uit komen.

 

Vannacht lag ik te denken om de kleur “tin” te gebruiken i.p.v. afgesproken “zilver”, “tin” is warmer. Krijg ik prompt in de ochtend een sms van M. “of Pa matched met de verf”. Ik heb sterk het vermoeden dat vader meedoet in dit verhaal.

Vandaag de ondergrond opgezet, terwijl ik hier mee bezig was vond ik dat er al een beetje as in deze laag verwerkt moest worden. Als de basis goed is… precies. Het was wel een “basis”-persoon , zo voelt het althans. Ik denk ook dat deze meneer mij hierin stuurt. Overleg met M. en inmiddels ligt er mooi wat as verstrooit over de onderlaag. Ik voelde me een echte pastoor. Hoe bijzonder is dat, dat je as uitstrooit.

Wordt vervolgt.